Història

A Osona la pràctica del trial va començar als anys 70.
Va arribar com un nou esport com tants d’altres i es basava en fer excursions per les muntanyes, on Osona va prendre de seguida un important nom dintre d’aquest esport.
Només els professionals podien participar en trials de competició.
Es per això que es va formar un grup de trialers que varen començar a competir muntant trials per aficionats amb grup i de forma organitzada, i a partir d’aquí una sèrie de pobles de la comarca varen decidir organitzar una prova anual i així va esdevenir el “Campionat d’Osona de Trialers Aficionats” anomenat popularment “COTA” que s’ha anat duent a terme fins a l’actualitat, sent el campionat de Catalunya amb més antiguitat.
Els primers anys era molt popular i al veure l’èxit de participació es va passar a organitzar de forma federada.
Te molt èxit el fet de poder competir entre amics trialers perquè promou la rivalitat i la lluita per superar l’adversari, i l’afany de quedar per davant fa que de vegades es busquin estratègies, trucs o trampes que hi hagi a l’abast per millorar el resultat.
Al principi es marcaven les targetes amb bolígraf però sempre hi havia algú que en portava i podia manipular el resultat, després es varen utilitzar grapadores però també se’n trobaven fàcilment, així doncs vàrem acabar fent servir grapadores especials que utilitzaven els revisors de la renfe de manera que el dibuix del trepant era diferent a cada zona i d’aquesta manera ja no hi ha la possibilitat d’alterar el resultat.
El reglament del trial utilitzat al Cota ha estat sempre el tradicional excepte l’època del open free que vàrem impulsar un sistema molt innovador, pràctic i enginyós que mesurava el nivell real del pilot en cada categoria de manera molt justa.
Al Campionat d’Osona “Cota” s’han utilitzat dos logos que ens han identificat, el més antic dibuixat a mà per Josep Auferil, un participant i organitzador dels més antics i el mes modern per Josep Carrera.
Esperem i desitgem que amb la col·laboració de tothom que ho ha fet possible poder continuar endavant uns quants anys més.
Gràcies a tots els que heu participat d’una o altre manera en aquest Campionat al llarg dels anys.
Parlar de la història del Cota és parlar de tots els que n’hem format part.

Palmarès COTAPDF